Search
  • Mariska

Mijn ervaring met bevallingsfotografie

Inmiddels ben ik als fotograaf aanwezig geweest bij een aantal bevallingen. En ik heb al een keer of vijftig mogen vertellen of ik dat niet raar/eng/bizar/…. vond :-) In overleg met Willemijn besloot ik daarom maar eens een blogje te wijden aan dit onderwerp. Ik ken Willemijn sinds 2013, toen ik haar bruiloft fotografeerde. Sindsdien spraken we elkaar regelmatig, onder andere omdat ik de fotografie mag verzorgen voor de blog die Willemijn samen met Martine schrijft: 2WMN . Zo werd ik ook al gauw ingewijd in het -toen nog- geheimpje dat Willemijn zwanger was van nummer 2. Ik mocht een mooie foto maken voor the big reveal! Toen Willemijn me vroeg of ik het zou zien zitten om ook als fotograaf bij haar bevalling aanwezig te zijn, hoefde ik niet lang na te denken: JA! Wauw! We overlegden samen met haar man Djurre over de praktische kant, en de afspraak stond!

Toen kon het wachten beginnen. Jelle, de eerste van Willemijn, werd bij ruim 38 weken op tijd geboren, dus stiekem gingen we er allemaal een beetje vanuit dat ook broertje zich wel eerder zou aandienen. Aan mijn kant betekent dat: fototas klaar, elke paar dagen met mijn thuisfront overleggen over wie wanneer waar moest zijn, wie de auto het best tot zijn beschikking kon hebben en waar onze eigen kleine in geval van Het Telefoontje naartoe zou kunnen. Afspraken ver buiten Groningen hield ik even tot na de bevalling, want ik zou maar gebeld worden tijdens een weekendje bij vrienden in Den Haag… Telefoon ‘s nachts aan, want zo’n baby houdt zich natuurlijk niet aan kantoortijden ;-) En tja… Zo gingen de dagen voorbij, want broertje was niet zo’n vluggerd als Jelle en wachtte tot na de uitgerekende datum. En toen was daar een appje, midden in de nacht: Willemijn liet weten dat het nu wel echt begonnen was! Ik stond vroeg op en was na nog wat appjes heen en weer om iets na negen uur bij Willemijn & Djurre.

En hoe is het dan, om als fotograaf aanwezig te zijn bij een geboorte? Het is prachtig, en spannend, want heel onvoorspelbaar (ik weet nooit hoe laat ik precies weer thuis ben), maar dat is juist ook geweldig! Ik vind het heel mooi om te zweven tussen afwachten en heel erg paraat staan, want elk moment kan er zich een prachtig moment voordoen. Ik ben professioneel en aan het werk, maar ook persoonlijk betrokken en stiekem een beetje emotioneel. Mijn camera is een ‘schild’, maar ook de blik op de mooie beelden, emoties en details die er vast te leggen zijn. Ik ben telkens weer zwaar onder de indruk van de kracht die vrouwen in zich hebben en van hoe iedere moeder haar eigen manier heeft om de bevalling aan te gaan. En ik voel me ongelooflijk bevoorrecht en vereerd dat Willemijn en de andere dames mij het vertrouwen gunnen om bij zo’n ontzettend intiem en groots moment in hun leven aanwezig te zijn. Ik doe mijn best om zo min mogelijk op te vallen en als een ‘fly on the wall’ mijn werk te doen, het draait immers op geen enkele manier om mij, maar helemaal om de aanstaande ouders en de kleine nieuwe wereldburger.

En dan eenmaal thuis, achter mijn computer (indien nodig na een paar uur slaap ;-) ) de foto’s bekijken en het allemaal nog een keer meemaken. En dan komen bij míj de tranen ;-) Wat was het mooi, en bijzonder, en emotioneel, en wat fantastisch om deze geweldige plaatjes te mogen schieten! Hier zie je een paar van mijn favoriete foto’s van zwangere Willemijn en van de dag van de bevalling, en klik vooral ook even door naar Willemijn's blog over haar kant van het verhaal!67 views0 comments

Recent Posts

See All